Voksensnak

Om hvordan man bedst hjælper børn med migræne

   
   

Forældres oplevelse af migræneanfald

Et barns migræneanfald kan virke voldsomt på forældrene, fordi barnet tydeligvis har smerter og ubehag, kaster op, og ofte græder. Derfor bliver mange forældre bekymrede, specielt i perioden med de første anfald.
Heldigvis varer børns migræneanfald kun få timer.
Når familien har været hos lægen og fået lægens ord for at barnet har migræne, kan familien støtte barnet, f.eks. ved at lytte til dets ønsker, og indrette tilværelsen, så barnet ikke udsættes for (for mange) situationer, som udløser migræne.

 

Før-skolebørn

Inden skolealderen opfatter børn typisk migrænen som at ’sådan er livet altså’, og det må man finde sig i.
Mange børn føler selv, at det er bedst at sove, når de har migræne. Andre vil gerne sidde stille et dunkelt sted (f.eks. i en hule), eller sidde stille med lidt legetøj. Larm, stærkt lys og krav om at skulle være frisk og være med i legen er voldsomt ubehageligt for barnet.
Heldigvis varer børns migræneanfald kun få timer. Når barnet igen har det bedre, begynder det hurtigt at kede sig, og der er ikke brug for yderligere specialhensyn.
Små børn fortæller ikke at de har ondt i hovedet. Det er kvalmen de fokuserer på. Hovedpinen opfatter de som en følge af kvalmen. Når børnene kommer op imod skolealderen, taler de mere om hovedet og mindre om kvalmen.
Små børn med migræne har oftere næseblod end andre børn.

 

I de yngste skoleklasser

Migrænen rammer, uanset om skolen stiller krav, vennerne venter, og fritidsaktiviteterne er spændende. Så de lidt større børn kan blive kede af, at de ikke kan være med til alt det sjove.
Snak derfor med lægen om medicin mod migrænen. Måske er små mængder smertestillende medicin en god løsning. Har barnet mange dage med migræne, er det muligt lægen vil anbefale specifik migrænemedicin.
Med alderen bliver migræneanfaldene lidt længere, men varer sjældent mere end en dags tid.
Regelmæssig søvn med rimeligt faste sengetider, morgenmad (af den sunde slags) hver dag, regelmæssige måltider og begrænsede mængder af slik og sodavand kan måske mindske migrænedagene. Rigeligt med vand at drikke er også godt.
Motion er godt for alle, men vælg sportsgrene, som ikke giver for mange knubs og hjernerystelser. Husk også cykelhjælmen.
Find en god balance mellem det rolige og forudsigelige liv og fornøjelser og spændende dage.


Puberteten nærmer sig

Når puberteten nærmer sig, oplever især piger ofte deres første migræneanfald. Nogle drenge vokser sig ud af deres børnemigræne i denne alder.

 

Læs migrænikerforbundets løbende indlæg om alder, køn og migræne her